Kitaplar

Kitap okumaya meydan okumam, bitiş 🥳

Herkese Merhaba

Geçen yıl bu zamanlarda internette meydan okuma ve kitap okuma yazıları arıyordum. Biraz bu blogtan etkilendim, bu ve şu sitelere baktım ve bu meydan okumayı başlattım. Ve başardım. Kimi kurallarla biraz oynadım ama bu yıl ilginç kategorilerdeki 25 kitabı okudum. Kimisini ararken çok zorlandım, kimisini de okurken.

🎊BINGO🎊

Kitaplara geçelim…

Bu yıl Filmi çıkacak bir Kitap oku: Handmaid’s Tale, Margaret Atwood

Tahmin edersiniz ki bu madde ile oynadım biraz. Maddeyi bu yıl dizisi ya da filmi çıkacak bir kitap okuya çevirdim. Bu yıl dizisinin 3. sezonu çıktı. Kitabını bitirdiğime göre dizisini rahatlıkla izleyebilirim.

Handmaid’s Tale Türkçeye “Damızlık Kızın Öyküsü” olarak çevrilmiş. İlginç bir çeviri, ilk okuduğumda ne demek istiyor falan diye düşündüm. Sonra hikayeyi biraz araştırdım. Feminist distopya olarakta bilinen bu kitap gelecekte Gilead isimli bir ülkede damızlık kız olan Offredin hayatını anlatıyor. Ülkede nükleer zehirlenmeden ve savaşlardan ötürü çoğu kadın doğum yapamıyor, Offred gibi yababilenlerse üst devlet görevlileri komutanlara ve eşlerine damızlık kız olarak hizmet etmek zorunda kalıyor. Offred ismi fredinki anlamına geliyor yani hizmet ettiği komutanın adı. Kadınlar bu gelecek toplumunda bunun gibi farklı sınıflara ayrılmış. Komutan eşleri, mavi giyinenler, marthalar yani hizmetçiler, genellikle sarı yeşil renklerde giyinirler ve diğerleri ve bunların birbirleri arasındaki hiyerarşi ve ilişkiler.

Ayrıca bu kitabı geçen yıl iki kere okumaya çalıştım ikisinde de yarım bıraktım. Okuması biraz güç dilinden kaynaklı değil anlatılan olayları okudukça insanın üzerinde sürekli düşünesi geliyor. Ayrıca bu videoyu izlemenizi kesinlikle ve kesinlikle tavsiye ederim

” We lived, as usual, by ignoring. Ignoring isn’t the same as ignorance, you have to work at it. ”

“Her zamanki gibi görmezden gelerek yaşadık. Görmezden gelmek cehaletle aynı şey değil, birinde çabalaman gerek. “

Margaret Atwood

Bu yıl yayınlanmış bir kitap oku: Bir Ömür Nasıl Yaşanır ?, İlber Ortaylı

Hep bir kitabını okumak istediğim ve bu işte biraz geç kaldığını düşündüğüm yazardır İlber Ortaylı. Kendisi en iyi tarihçilerimizden biridir ama insanlar onu çoğunlukla onu “çok cahilsin keşke ölsen”li esprilerden tanır. Bu kitabında da bu esprilere göndermede bulunuyor.

Kitap daha çok İlber Ortaylının tavsiyelerinden, görüşlerinden ve hayatından söyleşi havasında bahsediyor. Mutlaka izlenmesi gereken filmleri, gezilmesi gereken müzeleri , bulunulması gereken şehirleri ve çok daha fazlasını listeler halinde okuyucuya sunuyor.

Kitapta beni en çok çeken yerler dil öğrenilmesi ve eğitim üzerine olan kısımlardı. İlber Ortaylının gelecek nesilden umudu var, tüm yaşanan sıkıntılara rağmen var. Öğretmen olmak üzere olan benimde olmalı. Kitabı okurken kendimdeki eksikliklerin farkına vardım ve daha çok çabalamam, gezmem, öğrenmem ve bunları bırakmamam gerektiğini hatırladım. Kitaptaki diğer alıntılar için.

Alternatif bir gelecekte geçen bir kitap oku: Sineklerin Tanrısı, William Golding

Hep okumak istediğim kitaplardandı. Adaya düşen 6-12 yaş aralığındaki çocukların başına gelenleri anlatarak yazar totaliter rejimi eleştiriyormuş. Güzel bir kitaptı. Okurken kimi kısımlarda gerildim. İnsanın insana yaptığı zulüm çok net bir şekilde hissettiriyor kendini kitapta. Hatta öyle bir yer geliyor ki adada canavar olduğuna inanan çocuklar, canavarın aslında kendileri olduğunun farkına varıyor. Herkesin okuması gereken ama herkese göre olmayan bir kitap.

Yaşadığın yerde yasaklanmış bir kitap oku: Şeker Portakalı, José Mauro de Vasconcelos

Bu habere göre bu kitap içinde küfür geçmesi sebebiyle kısa süreliğine yasaklanmış. Hatırlıyorum da abime ortaokuldayken böyle bir ödev verilmişti ve o okuduktan sonra kitabı bende okumaya çalışmıştım. Yaklaşık 10-12 yıl önce. Kitap can yayınlarının eski baskılarındandı, hani şu kapağın ortasında kare bir resim olan, kapağın gerisinin beyaz olduğu baskı. Neyse o baskıda hatırlıyorum küfür vardı ve bende kitabı bırakmıştım. Bu baskısında sadece küfürlerin baş harfi var.

Neyse ana karakterimiz Zézé Brezilyada yaşayan fakir ama mutlu, yaramaz ama iyilik yapmayı seven, çoğunlukla insanların şeytan yakıştıması yaptığı, küçük kardeşine bakan ve kardeşlerinin ona baktığı bir çocuktur. Kitapta onun büyümesini yazıyı sökmekle okula gidip yetişkinliğin sıkıcı dünyasını anlamaya çalışmasını okuruz. Birden hayattaki en büyük acılardan biri olan birini kaybetme acısını tatmasına şahit oluruz

Kitap çok güzeldi. Kimi satırlarda, özellikle dayak yediği ve yanlış anlaşıldığı yerlerde ağladım. Herkese tavsiye ederim.

Amerikan Yerli mitolojisinden esinlenmiş bir kitap oku: Fırtına Koşucu, J.C. Cervantes

Rick Riordanı çok severim. Bana mitoloji sevdiren ve kitapları sayesinde sorunlu ergenlik yıllarımı daha katlanır hala getiren adam. En yakın arkadaşlarımı bu kitaplar sayesinde edindim. PJO’yu okuduğum yıllara tekrar dönmek için nelerden vazgeçebilirim anlatamam. O fandom en sevdiğim ve katıldığım ilk fandomdur.

Neyse Rick Riordan yeni mitolojik hikayeleri yazmak birilerini teşvik ediyormuş anladığım kadarıyla buda o teşvikler sonucu Maya mitolojisi ile ilgili yazılmış bir kitap. Rick amcanın uslubunu tercih etsem de güzel kitaptı. Maya Mitolojisi de ilgi çekici bir mitolijiymiş. Özellikle yaratılış mitleri çok ilginç, çikolata tanrıları da var. Ben İskandinav mitolojisini vahşi sayardım ama mayalılardan daha öğrenecekleri varmış.

Ana karakterimiz Zane Obispo bir ayağı diğerinden daha küçük olduğu için baston kullanan, kör kahin komşusu Bayan Cab’in telefonlarına bakan, Dünyanın en acı biberini yetiştirmeye çalışan komşusu Bay Ortiz’e yardım eden, köpeği Rosie ve Meksika güreşine bayılan işsiz amcası Hondo ile takılan sıradan bir ergendir. Annesinin zorlamasıyla, aslında annesini kırmamak için sıkıcı bir okula gider, Okulun ilk günü suikast birliğinden fırlamış Brooksla tanışır ve çeşitli olaylar curcunası sonucunda hiç tanışmadığı babasının bir maya tanrısı olduğunu ve kendisi hakkında da Ah Puch’u (kötü adamımız) serbest bırakacak kişi olduğunu söyleyen bir kehanetin valığını öğrenir. Kehanet gerçekleşir. Olayları düzeltmek Zane’e kalır ve bu işi yaparken ona arkadaşları, komşuları ve mitolojik varlıklar yardım ederler ya da etmezler kim bilir ?:)

Kitabın en sevdiğim kısmı mitolojik unsurlar ve bu unsurların tasviriydi. Gerçekten Mayalıların zengin ve çarpıcı bir hayal gücü varmış. Ayrıca kitapta kimi İspanyolca kelimelerin geçmesini (pollo loco= çılgın tavuk) ve bölüm başlarında Maya rakamlarının kullanılması çok hoşuma gitti.

Ayrıca meydan okumanın bu maddesiyle de biraz oynamış olabilirim. “Native American” sadece kızıl derileri anlatmak için kullanılan bir tabir galiba. Ben Native’i yerli anlamında düşünüp tüm amerikan yerli halklarını için kullanıldığını düşünmüştüm, meğerse güney Amerika yerlileri içim “Meso American” tabiri kullanıyormuş. Neyse ne, Amerika Amerika işte.


Evet bu meydan okumanın sonuna geldim. Bitirdim, içimde tatmin olmuş bir his var. Bu etkinliğin bana bir çok şey kattığını düşünüyorum. Öncellikle kitap ararken yeni yeni kitaplar buldum. Beni kitap okumayı zorunlu kıldı. Bu blogda ve sosyal medyada yaydığım için yarım bırakamazdım. Bu meydan okuma bana plan yapmanın, düzenli olmanın ve zamanı kullanmanın faydalarını hatırlattı ve yaşattı. Bu işi başardığım için çok mutluyum. Herkese böyle birşeyler denemelerini tavsiye ederim

Gelecek yıl bir meydan okuma yapar mıyım derseniz, aklımda fikirler var ve yapacağım. Kararlaştırıp burada paylaşırım daha üç günüm var.

Ödevler ve finallerden uzun süredir yazı yayınlayamadım. Dağınık bir yazıyla toparlayacağım yakında. Blog yazmak hem çok kolay hemde çok zor geliyor artık.

Herkese bol kitaplı, eğlenceli, mutlu ve huzurlu yıllar dilerim

-Alumina

“Kitap okumaya meydan okumam, bitiş 🥳” için bir yorum

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s